Jucătorii din top 10 la nivel global studiază oportunitatea de a face investiţii în România, fie prin achiziţii, fie prin construcţia de centre de date noi, spune şeful Tema Energy.
Piaţa centrelor de date din România a înregistrat anul trecut o valoare de peste 23 mil. euro, după o creştere de peste 25% faţă de anul precedent, unele dintre cele mai mari proiecte fiind derulate de jucători mari de pe piaţa de telecom care au deschis noi centre sau au investit în expansiunea celor existente.
„În 2018 au fost 5-6 proiecte mari de infrastructură de centre de date care au depăşit 500.000 – 1 milion euro şi care au contribuit la creşterea de 25-30% a pieţei. Estimarea noastră pentru 2018 este de circa 23-25 milioane euro“, a declarat pentru ZF Mihai Manole, directorul general al Tema Energy, un furnizor de tehnologie cu afaceri anuale de peste 6,5 mil. euro specializat în construcţia de centre de date, pe care le execută cu personal propriu, de la design şi proiectare până la livrare, instalare, start-up, întreţinere şi suport.
Infrastructura unui centru de date, unde funcţionează sistemele de IT, este compusă din sisteme şi soluţii precum: instalaţii electrice, sistem de electro-alimentare de rezervă, sistem de climatizare şi control al umidităţii, sisteme de securitate fizică, de detecţie şi stingere incendii, comunicaţii şi cablare structurată, dar şi construcţii şi amenajări civile, pardoseală flotantă, rack-uri IT, sistem de monitorizare şi control de la distanţă. Piaţa din România creşte mai repede decât media europeană, însă de la nişte valori foarte mici, a adăugat reprezentantul Tema Energy.
„Cele mai noi rapoarte arată o creştere medie de 11% pentru intervalul 2019-2023, conform recent publicatului raport al ResearchandMarkets.com «Data Center Market in Europe 2019-2023». Totuşi, cele mai mari investiţii sunt în regiunea FLAP (Frankfurt, Londra Amsterdam, Paris), precum şi în ţările nordice. Procentual, România este peste această cifră, însă amprenta ca suprafaţă de centre de date şi putere instalată este foarte mică. Ne aşteptăm însă că în fiecare dintre următorii 5-10 ani să avem creşteri semnificative ale suprafeţei, atât în mediul privat de business, cât şi la stat.“
România este o piaţă mică şi în raport cu celelalte ţări din regiune, a completat Manole. „Din punctul de vedere al capacităţii suntem încă departe de ceea ce se întâmplă la nivel global şi chiar regional. Spre exemplu, cel mai mare centru de date din Polonia are peste 6.500 mp şi peste 1.000 de rack-uri, investiţia depăşind 25 milioane euro. La o scară mult mai mare sunt proiectele derulate de marii jucători (Microsoft, Google, Faceebook, Equinix, Interxion) în ţări precum Danemarca, Norvegia, Anglia, Irlanda sau Germania. Sunt în general investiţii făcute de jucătorii mari din top 10 la nivel global, care încă nu au intrat pe piaţa din România, dar, din informaţiile noastre, studiază oportu-nitatea de a face investiţii în ţara noastră, fie prin achiziţii de data centere existente şi funcţionale pe care să le extindă apoi, fie prin construcţia de centre de date noi, greenfield. Din punct de vedere tehnologic, proiectele din România au un nivel ridicat de complexi-tate şi aducem cele mai performante produse şi soluţii, la nivel de baterii, generatoare, rack-uri, soluţii de alimentare şi răcire.“
Şi în 2018 cele mai mari proiecte din România au fost derulate în principal de companii private, în special din zona de telecom, aşteptările de la sectorul public fiind mai mari pentru acest an. „Investiţiile mari au foat preponderent private, iar zonele de unde am avut cei mai mulţi clienţi au fost Bucureşti şi Cluj, dar şi zona Sebeş-Sibiu-Alba Iulia. Aşteptăm pentru 2019 lansarea unor proiecte semnificative în mediul public. Proiectul de cloud guvernamental, dar şi proiecte mici la diverse ministere şi agenţii publice. Portofoliul nostru de clienţi este 80-85% din mediul privat.“
Printre clienţii companiei se numără Daimler (Star Assembly), Vodafone, IBM, Citibank, Thales, Forte Partners, GTS, PORR Construct, Pro TV, Skanska, Omnilogic, Autoliv, Alstom, BNR şi UPC.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.03.2019
Autor: Adrian Seceleanu
https://www.zfcorporate.ro/business-hi-tech/mihai-manole-tema-energy-piata-centrelor-de-date-a-depasit-23-mil-euro-in-2018-un-plus-de-peste-25-17973539