Ce impact va avea adopția 5G asupra centrelor de date

5G va genera un val major de schimbare în Centrele de Date, dar totodată şi numeroase oportunități de business. Este concluzia care se repetă în toate analizele, chiar dacă tranziţia către 5G este încă la început.

Cursa 5G a început de mai bine de un an, operatorii telecom întrecându-se să fure startul pentru a putea valorifica cât mai rapid oportunitățile pe care le asigură noua tehnologie. Lucru vizibil și în România, chiar dacă scoaterea la licitație a drepturilor de utilizare a spectrului de frecvențe s-a amânat până în toamnă.

Interesul operatorilor este explicabil având în vedere că 5G vine cu performanțe net superioare generațiilor anterioare:

 

  • Lățime de bandă mobilă de peste 100 Mbps;
  • Latență a comunicațiilor de sub 10 milisecunde;
  • Suport extins pentru comunicațiile Machine-to-Machine (M2M), cu o densitate de peste 100.000 de conexiuni per kilometru pătrat.

La momentul actual se vorbește tot mai intens de impactul pe care îl va avea 5G în dezvoltarea rețelelor Internet of Things, a telemedicinii, a automobilelor inteligente, a aplicațiilor de realitate augmentata si virtuală, a industriei jocurilor online, a proiectelor Smart City etc.

 

Disponibilitatea devine criteriul-cheie

 

Efectul adopției 5G se va face simițit însă și la nivelul centrelor de date, care vor funcționa ca o verigă de legătură între rețelele mobile de mare viteză și consumatorii de servicii dezvoltate pe baza noii tehnologii.

Studiile de piață indică deja o creștere accentuată a cererii pe zona soluțiilor Software Defined Networking (SDN) și a celor de tipul Software Defined Storage (SDS). Este o evoluție previzibilă, având în vedere că, pentru ca utilizatorii să poate beneficia pe deplin de avantajele tehnologiei 5G, centrele de date trebuie să fie capabile să asigure atât managementul centralizat al unor resurse de stocare din ce în ce mai mari, cât și al echipamentelor de rețea pentru ca aplicațiile critice să poată funcționa în parametrii optimi.

Adopția 5G va pune însă o presiune tot mai mare și asupra nivelurilor de disponibilitate ale respectivelor servicii. Iar în acest caz nu infrastructura IT reprezintă principalul punct nevralgic, ci sistemele de alimentare cu energie electrică. Conform unui studiu Uptime Institute, anul trecut s-a înregistrat o creștere cu 6% a Data Centerelor care s-au confruntat cu downtime-uri neplanificate (31% în 2018, față de 25% în 2017) ca urmare a întreruperii alimentării cu energie (33%). Pe locul doi în ierarhia cauzelor care generează astfel de probleme se află însă tocmai soluțiile care ar trebui să protejeze centrele de date în cazul unei pene de curent – UPS-urile sau, mai precis, bateriile acestora. Este explicabil deci de ce tot mai multe Data Centere au început să înlocuiască sistemele de electro-backup bazate pe tehnologia VRLA cu noile generații de UPS-uri cu baterii Li-Ion în configurații redundante de tip N+1. (Puteți citi aici o prezentare detaliată a avantajelor pe care le asigură UPS-urile Li-Ion.)

Pe de altă parte, creșterea volumelor de date și a vitezei de transfer va genera o evoluție similară la nivelul puterii de procesare, totul ducând la un consum mai mare de energie. Ceea ce va obliga centrele de date să caute soluții pentru a-și îmbunătăți eficiența energetică, primele vizate fiind soluțiile de răcire.

 

Modelul Edge computing se extinde

 

Analiștii de piață susțin însă că, pentru a-și atinge promisiunile de mare viteză și latență minimă, tehnologia 5G în sine nu este de ajuns, ci este nevoie și de capacități de procesare rapide, distribuite geograpic, astfel încât să fie cât mai aproape de utilizatorii finali ai serviciilor.

Este o nevoie conștientizată de mai mult timp, care a dus la dezvoltarea arhitecturilor de tip Edge computing și a pieței micro-centrelor de date. Dotate cu servere de capacitate mică, sisteme complete de răcire, alimentare și electro-backup, securitate fizică și chiar stingere incendii, Data Centerele containerizate sunt capabile să îndeplinească solicitările de rutină ale utilizatorilor finali, fără a rula sarcinile de lucru printr-un centru de date central, ale cărui capacități sunt solicitate doar pentru prelucrări complexe de date. Centrele de date containerizate vin în plus cu o serie de avantaje imediate: de la costuri de achiziție și operare mai mici și dare în rapidă folosință, până la posibilități multiple de extindere și relocare. (Descoperiți aici care sunt motivele pentru care piața centrelor de date containerizate crește cu 25%.)

Creșterea numărului centrelor de date si a volumului de încărcare va acutiza însă deficitul de specialiști în acest domeniu. Încă de anul trecut Uptime Institute avertiza că 38% dintre managerii Data Centrelor se confruntau cu dificultăți în găsirea de candidați calificați pentru locurile de muncă deschise. Fenomenul (prezentat pe larg aici LINK: https://datacenter-forum.ro/creste-deficitul-de-specialisti-în-centrele-de-date/ ) este vizibil și în România, fiind unul dintre subiectele dezbătute în cadrul celei mai recente ediții a DataCenter Forum.

 

Aspectele prezentate sunt doar câteva dintre efectele pe care adopția tehnologiei 5G le va avea asupra industriei centrelor date. Amploarea fenomenului va crește însă în ritm cu evoluția nivelului de adopție și, mai ales, a dezvoltării de noi tipuri de servicii.