• Română
  • English

CLUSTERPOWER 
Primul centru de date Hyperscale din Europa de Est

  • Nume client: ClusterPower
  • Locatie: Craiova
  • Capacitate maxima: 200 MW, 4500 Racks
  • PUE: 1.1
  • Anul construirii: 2021
  • Certificare: Uptime Institute Tier III pentru Design si Tier III Constructie
  • Inovatii tehnologice: Nvidia based A.I., Hyperscale, Tri-Generare, Dual-Fluid Cooling

In 2021, in urma unei colaborari intense pe parcursul a doi ani, ClusterPower si Tema Energy au finalizat un proiect care a adus Romania pe harta globala a centrelor de date. Construirea primului centru de date Hyperscale din Romania si din Europa de Est a fost un proiect de amploare, care a combinat viziunea antreprenoriala si know how-ul din energie al fondatorilor ClusterPower, cu abilitatile ingineresti si expertiza in domeniul infrastructurii pentru centre de date ale echipei Tema Energy, si cu tehnologiile de ultima generatie oferite de marii producatori din domeniu.

Astazi, ClusterPower este cel mai modern campus tehnologic din Romania, care isi poate produce propria energie, este eficient energetic si ofera mediului de afaceri cea mai avansata infrastructura de supercomputing bazata pe Inteligenta Artificiala.

Despre ClusterPower

Localizat langa Craiova, intr-un campus tehnologic intins pe o suprafata de 25.000 mp, ClusterPower este primul DC hyperscale din Europa de Est, certificat Tier III de catre Uptime Institute. Construit in perioada 2020-2021 printr-o investitie de 45 milioane euro, ClusterPower integreaza tehnologii de ultima generatie, garantand cel mai ridicat nivel de disponibilitate, rezilienta si eficienta energetica, avand un PUE calculat la sarcina maxima de aproximativ 1.1.

Totodata, ClusterPower este singurul Centru de Date din regiune care a devenit partener CSP Nvidia si ofera o infrastructura avansata pentru dezvoltarea de solutii ce folosesc inteligenta artificiala. ClusterPower ofera un portofoliu extins de servicii, de la colocare, high performance computing si cloud back-up la securitate cybernetica in cloud si infrastructura pentru AI oferita ca serviciu.

Prin aceste servicii, clientii ClusterPower din cele mai diverse domenii de activitate pun tehnologia de top in slujba dezvoltarii societatii umane. In acest sens, ClusterPower a pus bazele unui centru de excelenta in inteligenta artificiala, prin crearea unui ecosistem de parteneri care cauta solutii la provocari globale in medicina, inginerie, educatie etc.

Originea proiectului

Proiectul ClusterPower reprezinta punerea in practica a viziunii unui grup de antreprenori care si-au dorit sa ofere in Romania o infrastructura IT capabila sa deserveasca cerintele de computing de inalta performanta si AI ale companiilor de oriunde din lume si au inteles oportunitatile pe termen lung ale investitiei intr-un Centru de Date.

Conjunctura care a dus la conturarea acestei viziuni a fost evenimentul DataCenter Forum, unde au fost identificate tehnologiile, certificarile, abilitatile si resursele umane calificate pentru derularea unui proiect de o asemenea magnitudine. In 2019, dupa transformarea viziunii intr-un plan coerent, ClusterPower a obtinut o investitie de peste 40 de milioane de euro, iar proiectul a intrat in linie dreapta.

Discutiile de la DataCenter Forum cu integratorul Tema Energy, dar si cu diversi furnizori de tehnologie si organisme de certificare ca Uptime Institute ne-au aratat clar nu doar ca viziunea noastra se aliniaza perfect cu oportunitatile din piata, dar si ca avem la dispozitie mijloacele tehnologice si resursele umane necesare sa o transformam in realitate. Cerintele din piata ne-au aratat ca Romania are nevoie de un Centru de Date hyperscale, iar Tema Energy ne-a convins ca are competentele necesare sa-l construiasca la cele mai ridicate standarde. Am reusit sa construim impreuna o platforma complexa care combina putere mare de calcul si solutii digitale inteligente care sa sustina inovatia si sa stimuleze cresterea economica” – Cosmin Georgescu, CEO, ClusterPower.

Etapele colaborarii cu Tema Enery

Proiectul ClusterPower a avut un nivel ridicat de complexitate, atat prin numarul mare de furnizori, cat si prin diferitele tehnologii integrate si standardele de performanta solicitate de beneficiar. Lucrand in echipe integrate, specialistii si inginerii ClusterPower si Tema Energy au proiectat, executat si livrat toate componentele proiectului: infrastructura electrica, mecanica, climatizare, power backup, stingere incendii, securitate, protectie anti-seismica, rack-uri, solutii de monitorizare etc. De asemenea, au gestionat obtinerea certificarilor din partea Uptime Institute.

Analiza si proiectare:

Proiectul a debutat in mai 2019 prin crearea unei echipe multidisciplinare, alcatuita cu precadere din profesionisti acreditati Uptime Institute, ingineri proiectanti si instalatori, alaturi de consultanti din partea unor furnizori precum Schneider Electric, Vertiv, R&M, MTU si ABB. Timp de 12 luni, aceasta echipa a analizat o gama larga de tehnologii si solutii constructive pentru realizarea infrastructurii ClusterPower la cele mai ridicate standarde de eficienta si rezilienta, si a proiectat in detaliu instalatiile electrice, mecanice, de stingere incendiu, reteaua de fibra si cupru, de securitate fizica, sistemul anti-seismic. Ca o modalitate de validare suplimentara, design-ul propus a beneficiat de revizuire din partea Uptime Institute, cel mai important organism de certificare din aceasta industrie.

Executie:

Constructia efectiva a primei faze a campusului ClusterPower din localitatea Mischii a inceput in luna august 2021 si a durat doar sase luni. Realizarea proiectului intr-un termen atat de scurt reprezinta o performanta pentru beneficiarul ClusterPower si integratorul Tema Energy si a implicat coordonarea mai multor echipe de tehnicieni, instalatori, ingineri si subcontractori. Totodata, etapa de constructie a implicat si depasirea unor provocari generate de topografia locatiei (acces la statii de transformare, obtinerea avizelor specifice de la furnizorii de utilitati, livrarea si instalarea efectiva a echipamentelor etc.).

Certificari:

ClusterPower a fost gandit din start ca o facilitate conforma cu cele mai exigente standarde in domeniu pe toate planurile: design, constructie si operare. Astfel, odata cu inceperea lucrarilor, ClusterPower a initiat si procedura de obtinere a certificarii Uptime Institute pentru Design, care a fost obtinuta rapid. In 2022, dupa un proces minutios de verificare din partea Uptime Institute, ClusterPower a obtinut si Certificarea Tier III (Tier Certification of Constructed Facility). Cele doua certificari atesta ca proiectul si constructia Centrului de Date ClusterPower respecta cerintele privind redundanta capacitatilor instalate pentru alimentare, racire si procesare date, astfel incat sa asigure o disponibilitate a serviciilor de 99,982% pe an.

Proiectul ClusterPower – Tema Energy a fost in top 10% proiecte de design evaluate de Uptime Institute la nivel global privitor la coerenta proiectarii si implementarii. De obicei, o astfel de certificare implica multiple revizuiri de arhitectura si aprobari ale documentatiei, insa in cazul acestui proiect au fost necesare doar ajustari minore. Acesta a fost nivelul de calitate al proiectului, justificat de multiplele certificari detinute de echipa Tema Energy.” Scott Roots, Business Development Manager, Uptime Institute.

Extindere:

Planurile de viitor ale ClusterPower includ dezvoltarea campusului curent prin adaugarea unor noi facilitati de computing, precum si obtinerea unei noi certificari Uptime pentru aria operationala.

ClusterPower intruneste o serie de premiere tehnologice: este cel mai mare centru regional de excelenta in inteligenta artificiala si primul centru de date din regiune conectat direct la energie de inalta putere (pana la 200 MW) . Toate acestea au fost realizabile si gratie echipei Tema Energy, care a tratat cu profesionalism fiecare aspect al derularii proiectului, de la proiectare si executie, pana la certificarile de design si facility.” – Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower.

Componente:

  • Statie de transformare de inalta tensiune, legata in sistemul energetic strategic national.
  • Configuratie 2N la nivel electric, pornind de la posturile de transformare, tablourile electrice si UPS-urile marca Schneider Electric, generatoarele diesel, dar si distributia catre rack-uri prin BusBar, pana la nivelul de PDU – trasee diferite si independente care garanteaza, astfel, alimentarea continua in orice conditii.
  • Generatoare Rolls Royce Power Systems – MTU capabile sa functioneze cu un amestec de gaz natural si pana la 25% hidrogen; generatoarele pot fi convertite pentru a functiona cu 100% hidrogen verde pentru reducerea spre zero a amprentei de carbon.
  • Chillere cu absorbtie pentru obtinerea apei racite, folosita de catre unitatile de climatizare ale centrului de date.
  • Unitati de climatizare Vertiv, configurate intr-un regim de functionare N+1 si care pot functiona in regim Dual-Fluid (baterie pe apa racita plus baterie in detenta directa – freon). Folosind productia interna de energie electrica si de agent frigorific, se poate atinge un prag PUE de aprox. 1.1, un nivel record pentru o clima specifica Romaniei.
  • Structura metalica superioara pentru toate cablarile necesare (curenti tari, curenti slabi & FO) pentru asigurarea unui nivel superior de versatilitate si independenta.
  • Platforme/Izolatori antiseismice mu-Solator.
  • Sisteme de stingere a incendiilor cu gaz inert, prietenos cu mediul.
  • Infrastructura de voce-date R&M cu un nivel de redundanta 4N (pentru fiecare rack existand 2 trasee de cupru si 2 trasee de fibra optica).
  • 4 magistrale de comunicatii, complet independente si amplasate diametral opus pe cladire, cu legaturi directe catre hub-urile de comunicatii din Frankfurt si Amsterdam.
  • Sistem CCTV realizat conform standardelor militare, cu peste 200 de camere HD si monitorizare continua.
  • Solutie DCIM – DC PRO by Tema Energy, personalizata in detaliu, cu platforma de vizualizare 3D.

Centrul de date ClusterPower integreaza cele mai avantajoase tehnologii ale momentului si respecta cele mai exigente standarde constructive. De la infrastructura fizica, conectivitate, utilitati si rezilienta, pana la echipamentele de procesare si stocare a datelor, totul este planificat, proiectat, executat si operat la un nivel de performanta similar liderilor din industrie.” – Vladimir Ester, CTO ClusterPower.

Centrul de date construit de Tema Energy asigura ClusterPower intreaga infrastructura necesara dezvoltarii unui portofoliu extins de servicii unice bazate pe cloud si Inteligenta Artificiala. Totodata, ClusterPower a devenit partener in programul Nvidia DGX-Ready Data Center si a putut integra nodurile de procesare DGX A100 si DGX H100, cu storage Netapp si networking Infiniband Mellanox, similare celor utilizate pentru dezvoltarea vaccinului Pfizer si celor pe care Facebook le foloseste in propriile centre de date.

O astfel de infrastructura asigura atingerea obiectivului ClusterPower de a oferi Romaniei sansa transformarii intr-un cluster european de IT si data centere si accelerarea procesului de digitalizare a economiei si societatii.

Impreuna cu Tema Energy, am construit un aeroport digital care va conecta Romania cu alte 750 de centre de date de pe tot globul. Am integrat cele mai avansate tehnologii din domeniu pentru ca ne-am dorit sa cream capacitate tehnologica pentru viitor capabila sa ofere tuturor partenerilor infrastructura necesara stimularii inovatiei si cresterii economiceCosmin Georgescu, CEO ClusterPower.